Schapenhek van kastanjehout

Frans schapenhek is voorzien van een (onscherp) puntje aan de bovenkant van de lat. De latten zijn redelijk recht en deze zijn strak tussen de dubbele draden gewikkeld. Dit is een verschil met het Engelse schapenhek. Dit is grilliger, is voorzien van een stompje bovenaan de lat en zit losser tussen de draad. De latten worden daarom veelal hun plaats gehouden middels een nietje.

De Zomereik verkoopt alleen Frans schapenhek gemaakt van kastanjehout. Een schapenhek wordt ook wel eens een rasterhekwerk genoemd. Dit Franse schapenhek is bij ons uit voorraad leverbaar in de hoogtes: 50/80/100/120/150/175 en 200cm. De afstand tussen de latjes is leverbaar in 2/4/6/8 en 10cm. U kunt het ophangen aan kastanjehouten palen (duurzaamheidsklasse 2-3) maar ook aan robinia palen (duurzaamheidsklasse 1-2). Wij bevestigen een schapenhek altijd met onze speciale RVS schroeven die men zonder voorboren direct in het hout kan schroeven. Tevens kunnen wij uw hekwerk vakkundig komen plaatsen en maken daarvoor graag een vrijblijvende offerte voor u.

Klik op een van de afbeeldingen voor meer informatie en prijzen.

Heeft u een vraag? Neemt u hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Meer over schapenhek:

Ons Frans schapenhek van kastanjehout, van de tamme kastanje, is afkomstig van speciaal daarvoor aangelegde productiebossen in Frankrijk. Tegen de tijd dat het schapenhek versleten is en dat kan tot wel 30 jaar mee, is het kastanjehout voor een nieuw schapenhek alweer lang aangegroeid. Het hout wordt geoogst en gesorteerd op kwaliteit en lengte. Daarna wordt het op maat gemaakt, gekloofd (dat tot 2006 nog handmatig gebeurde) en afgeschuind. Het wordt dan strak tussen gegalvaniseerde draad gedraaid en is klaar voor gebruik. Het eindresultaat is een natuurlijk houten hek met een vrij nauwkeurige afstand tussen de latten. U koopt dus kwaliteit die uw tuin of erf jarenlang siert en beschermt.

 

Veiligheid

Voordat u besluit tot het zelf plaatsen van de door ons geleverde producten, willen we u (misschien wel ten overvloede) attent maken op het gebruik van de veiligheidsvoorschriften behorend bij het door u te gebruiken gereedschap. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing/handleiding van uw apparatuur. Hebt u voorgaande niet meer, informeer dan bij de leverancier van de apparatuur. Een volgend belangrijk onderwerp is, dat de bodem/grond waar u de palen in gaat zetten, leidingen kan bevatten zoals elektriciteitskabels, gasleidingen, telefoonkabel, Tv-kabel, hemelwaterafvoer, riolering, tuinverlichtingskabel en gazon beregenings leidingen enzovoort. Wij raden u met klem aan om een aanvraag te doen bij www.klic.nl. Nog even te goeder trouw: wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade of letsel aan leidingen, kabels, apparatuur, producten en personen. Ondanks voorgaande informatie en opmerkingen wensen wij u vooral veel plezier tijdens het plaatsen.

Plaatsen van palen

Voordat u het rasterwerk gaat plaatsen heeft u uiteraard nagedacht (of wij hebben u geadviseerd) over de hoogte van het schapenhek. Wanneer u gaat plaatsen is er een richtlijn voor de afstand tussen de palen om het rasterhekwerk aan te monteren. De richtlijn welke wij hanteren is dat twee vierkante meter schapenhek opgesloten zit tussen twee palen.

** Indien u geen schoorpalen wilt gebruiken.


Noot
Bovenstaande tabel is een richtlijn. Als een af te rasteren afstand niet goed is te verdelen in gelijk ogende afstanden tussen de palen dan kan men de adviesafstanden aanpassen. De palen echter niet meer dan 10 cm verder uit elkaar zetten. Dit om doorhangen te voorkomen.  De palen dichter op elkaar plaatsen is geen probleem. Bij het maken van cirkels en/of rondingen in de lijn van het hekwerk adviseren wij u om de palen dichter op elkaar te plaatsen dan de aangegeven adviesafstand.

Belangrijk
Bij het plaatsen van de palen, adviseren wij om de bovenkant van de bevestigingspaal te laten eindigen net boven het bovenste ijzeren wikkeldraad van het schapenhek. Dit oogt netter dan palen die op verschillende hoogtes boven het schapenhek uitsteken. Omdat de bevestigingspalen hun oorspronkelijke vorm nog hebben is het raadzaam om de meest vlakke zijde van de paal aan de zijde van het schapenhek te houden. Als u zelf wilt gaan schroeven of spijkeren in kastanjehout dient u altijd voor te boren. Door het hoge looggehalte van het hout zal ijzer reeds na enkele jaren verroest zijn. Gebruik in of door kastanjehout altijd rvs schroeven, krammen of spijkers. Wij gebruiken en verkopen uitsluitend rvs zelfborende schroeven.

Voor het opspannen van het schapenhek kunt u gebruik maken van een schep/spade die u door het raster steekt net achter een paal. Het schep-gedeelte haakt u achter de bovenzijde van de bevestigingspaal en duwt vervolgens tegen de steel totdat het raster strak komt te staan. U schroeft daarna door de lat van het schapenhek in de paal en herhaalt dit proces aan de onderzijde van het raster. Het raster moet vrij van de grond hangen.

Twee rollen raster aan elkaar verbinden

U verbindt twee rollen schapenhekwerk aan elkaar door van de laatste lat het gegalvaniseerde draad los te draaien en de lat te verwijderen. Hiervoor in de plaats komt de eerste lat van de nieuwe rol en u draait het gegalvaniseerde draad weer vast om deze lat.

Franse rondhoutpoorten van kastanjehout zijn er in vele afmetingen. Kijkt u bij poorten voor afmetingen en prijzen. Links op de linker foto staan rasterpoorten (op deze poorten kunt u zelf latten monteren die u over heeft van uw schapenhek). Rechts een paar kant en klare rondhoutpoorten. Maatwerk is ook mogelijk tot wel twee meter hoog. Alle rondhoutpoorten worden geleverd met poortpalen en hang en sluitwerk. Een dubbele poort is ook mogelijk. Deze worden geleverd met een overslag en grondpen.

Door de strengere milieunormen is het nu al verboden om tuinhout en palen met impregneermiddelen als carboleum, koper en andere bodemverontreinigende middelen te verduurzamen, te verkopen en te plaatsen. Helaas worden deze regels volkomen genegeerd door o.a. bouwmarkten en tuincentra. Onze producten zijn puur natuur en gaan zeer lang mee (15 tot 30 jaar) zonder dit soort schadelijke middelen.

Schapenhek is erg populair als erfafscheiding maar een schapenhek wordt ook gebruikt als windbreking, het creëren van afzonderlijke ruimtes, het beveiligen van zwembad en/of vijver en het afschermen van lelijke plekken (bijv. composthoop).
Frans schapenhek gemaakt van kastanjehout is een milieubewuste keuze. Het kastanjehout is door zijn natuurlijke eigenschappen bestand tegen extreme weersomstandigheden (vocht, wind, zout) en daardoor zeer geschikt voor gebruik in ons Hollands klimaat. U koopt dus een milieuvriendelijk natuurproduct van goede kwaliteit dat uw tuin of erf jarenlang siert en beschermt.